Dulceața de momordica- castravete amar

Momordica sau castravetele amar este un fruct- leguma care își merita cu prisosinta denumirea, eu l-am cultivat pentru benefiicile lui in scăderea glicemiei și a trigliceridelor. Bineînțeles ca pentru benefiicile lui se folosește crud, fac smoothie cu o bucățică de momordica, afine sau merisoare, banana….., si iaurt, lapte sau apa, după gustul fiecăruia. Așa ca, având producție nu gluma 😊 am pus si la congelator pentru smoothie si m-am gândit sa încerc sa fac și putina dulceata. 😬

E prima încercare, așa ca am făcut rețeta clasica și adică: o cana rasa de zahar un sfert cana apa, o cana cu vârf de fruct tăiat cubulețe , zeama de la o lămâie si pentru aroma am pus un strop de esența de vanilie. Se fierbe apa cu zaharul pana se obține un sirop gros, apoi am pus momordica și esența, am amestecat și am oprit focul. Am lăsat aproximativ o ora, timp in care fructul își trage dulceața din zahar ( el fiind groaznic de amar, după părerea mea). Se Adaugă zeama de lămâie și se continua fierberea pana se îngroapă, atenție se îngroșa destul de tare când se răcește , așa ca faceți testul pe farfurioara ( siropul sa stea bobita). Se pune rece in borcanele sterilizate. Gustul este inedit, amărui, acrișor și puțin aromat de la vanilie. Sper sa încercați și voi. 😉

Lasă un comentariu