O parjitura minunata cu foi fragede, aromate de la crema de mere, insotita de o crema pufoasa de vanilie si pudrata la final cu zahar si scortisoara.
Ingrediente
Pentru aluat:
-20 linguri ulei
-20 linguri apa minerala
-15 linguri zahar
-1 plic praf de copt
-1 varf cutit sare
-800-850 g faina
Crema de vanilie:
-1 l lapte
-6 linguri cu varf amidon
-5 galbenusuri
-10 linguri zahar
-1/2 lingurita turmeric
-1 esenta vanilie
– 1 baton vanilie
-200g unt 82% grasime
Crema de mere:
-2 kg mere
-8 linguri zahar
-50g unt
-scortisoara
Pentru decor
-zahar pudra
-scortisoara
Mod de preparare
Prima data am pregatit cremele si am inceput cu cea de vanilie. Intr-un caston am pus galbenusurile, zaharul, amidonul, turmericul si cateva linguri de lapte rece, am amestecat bine, iar restul de lapte l-am pus la fiert. Cand laptele a inceput sa fierba am luat cu un polonic si am turnat peste galbenusuri amestecand bine apoi turnam in fir subtire inapoi in oala. Amestecam continuu pana obtinem o crema consistenta.
Punem esenta si semintele de vanilie.
Ametecam bine si lasam crema sa se raceasca.
Trecem la crema de mere. Spalam, curatam si radem merele. In wok (cratita) am pus untul sa se topeasca apoi am adaugat merele, zaharul si am lasat sa fierba pana s-a evaporat tot sucul, iar la sfarsit sortisoara, apoi lasam crema sa se raceasca.
Acum este timpul sa ne apucam de foi. Intr-un vas punem apa minerala, zaharul, uleiul, sarea, faina si praful de copt, amestecam totul bine, vom obtine un aluat fin si nelipicios, pe care il vom imparti in patru parti egale.
Lasam putin aluatul sa se odihneasca. In acest timp finalizam crema de vanilie. Batem untul spuma si adaugam pe rand cu o lingura crema de vanilie racita, vom obtine la final o crema pufoasa si fina pe care o vom pune la rece.
Avand cremele gata trecem la coptul foilor. Intindem aluatul in foaie subtire si o coacem pe dosul tavii pe hartie de copt.
Se coc la foc mediu timp de 10-15 minute.
Cocem cele 4 foi, le lasam sa se raceasca apoi trecem la asamblarea prajiturii. Punem prima foaie si jumatate din crema de mere.
Acoperim cu a doua foaie si punem crema de vanilie.
Adaugam a treia foaie si restul de crema de mere.
Acoperim cu ultima foaie, presam cu palmele bine, punem o foaie de hartie deasupra si o dam la rece. Punem peste prajitura cate va carti pentru ca prajitura sa aibe o forma frumoasa si sa nu ramane spatii goale intre creme si foi.
Lasam prajitura o jumatate de zi sau de seara pana dimineata pentru ca foile sa se moaie, apoi taiem marginile pentru a arata frumos.
O portionam, presaram zahar pudra si scortisoara.
Sa o savurati cu placere. 🙂
Felicitari!
M-as bucura sa-mi citesti jurnalul de la adresa https://stelara.wordpress.com/
Pe curand, Ela
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, am sa citesc!
ApreciazăApreciază
Este super prăjitura și în imagini, dar mai ales la gust. Sâmbătă o voi face și eu
Mulțumesc pentru rețetă. Sa mai faci și alte bunătăți.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos!!! 🙂 Asa am sa fac, promit!!! :*
ApreciazăApreciază