Prajitura cu mere si crema de vanilie

IMG_9970

O parjitura minunata cu foi fragede, aromate de la crema de mere, insotita de o crema pufoasa de vanilie si pudrata la final cu zahar  si scortisoara.

IMG_9971

Ingrediente

Pentru aluat:

-20 linguri ulei

-20 linguri apa minerala

-15 linguri zahar 

-1 plic praf de copt

-1 varf cutit sare

-800-850 g faina

Crema de vanilie:

-1 l lapte

-6 linguri cu varf amidon

-5 galbenusuri

-10 linguri zahar

-1/2 lingurita turmeric

-1 esenta vanilie

– 1 baton vanilie

-200g unt 82% grasime

Crema de mere:

-2 kg mere

-8 linguri zahar

-50g unt

-scortisoara

Pentru decor 

-zahar pudra

-scortisoara

Mod de preparare

Prima data am pregatit cremele si am inceput cu cea de vanilie. Intr-un caston am pus galbenusurile, zaharul, amidonul, turmericul si cateva linguri de lapte rece, am amestecat bine, iar restul de lapte l-am pus la fiert. Cand laptele a inceput sa fierba am luat cu un polonic si am turnat peste galbenusuri amestecand bine apoi turnam in fir subtire inapoi in oala. Amestecam continuu pana obtinem o crema consistenta.

IMG_9828

Punem esenta si semintele de vanilie.

IMG_9832

Ametecam bine si lasam crema sa se raceasca.

IMG_9838

Trecem la crema de mere. Spalam, curatam si radem merele. In wok (cratita) am pus untul sa se topeasca apoi am adaugat merele, zaharul si am lasat sa fierba pana s-a evaporat tot sucul, iar la sfarsit sortisoara, apoi lasam crema sa se raceasca.

IMG_9849

Acum este timpul sa ne apucam de foi. Intr-un vas punem apa minerala, zaharul, uleiul, sarea, faina si praful de copt, amestecam totul bine, vom obtine un aluat fin si nelipicios, pe care il vom imparti in patru parti egale.

IMG_9852

Lasam putin aluatul sa se odihneasca. In acest timp finalizam crema de vanilie. Batem untul spuma si adaugam pe rand cu o lingura crema de vanilie racita, vom obtine la final o crema pufoasa si fina pe care o vom pune la rece.

IMG_9839

Avand cremele gata trecem la coptul foilor. Intindem aluatul in foaie subtire si o coacem pe dosul tavii pe hartie de copt.

IMG_9868

Se coc la foc mediu timp de 10-15 minute.

IMG_9874

Cocem cele 4 foi, le lasam sa se raceasca apoi trecem la asamblarea prajiturii. Punem prima foaie si jumatate din crema de mere.

IMG_9880

Acoperim cu a doua foaie si punem crema de vanilie.

IMG_9886

IMG_9892

Adaugam a treia foaie si restul de crema de mere.

IMG_9894

Acoperim cu ultima foaie, presam cu palmele bine, punem o foaie de hartie deasupra si o dam la rece. Punem peste prajitura cate va carti pentru ca prajitura sa aibe o forma frumoasa si sa nu ramane spatii goale intre creme si foi.

IMG_9901

Lasam prajitura o jumatate de zi sau de seara pana dimineata pentru ca foile sa se moaie, apoi taiem marginile pentru a arata frumos.

IMG_9939

IMG_9943

O portionam, presaram zahar pudra si scortisoara.

IMG_9950

IMG_9967

IMG_9968

IMG_9969

Sa o savurati cu placere. 🙂

 

 

 

4 gânduri despre &8222;Prajitura cu mere si crema de vanilie&8221;

Lasă un comentariu