Dulceata si sirop de zmeura

053

Aromata, dulce si simpla aceasta este descrierea mea pentru dulceata de zmeura.

065

Ingrediente

– 2 kg zmeura

– 850 g zahar

– 3 plicuri de sare de lamaie sau zeama de la 3 lamai

– 4 aspirine

Pentru sirop

– folosim samburii ramasi dupa ce am strecurat zmeura

– 1 kg zahar

– 1 plic sare de lamaie sau zeama de la o lamaie

– 1.1 l apa

Mod de preparare

Reteta este a Ceraselei si reteta ei o gasiti aici:  https://cerulina.wordpress.com/2015/06/22/gem-si-sirop-de-zmeura/  

Curatam si spalam zmeura, apoi o scurgem de apa cu ajutorul unei site. Zmeura scursa de apa o punem intr-o cratita pe foc impreuna cu sarea de lamaie sau sucul de lamaie si o firbem putin, amestecand mereu pana da unu- doua clocote.

020

Oprim focul si o lasam sa se stampere putin, apoi punem o sita pe o oala si cu ajutorul unei linguri sau unui polonic trecem zmeura prin sita si din cand in cand mai curatam pulpa care se strange pe dosul ei.

021

Samburii ramasi in sita ii punem intr-o oala pentru ai folosi la sirop, iar siropul rezultat il punem intr-o alta oala la fiert. 

032 

Se fierbe la foc iute aproximativ 15-20 minute pana scade si se ingroasa. Cand este gata fierbe cu bulbuci mari asa cum se vede in imagine. Adaugam zaharul si fierbem pana se ingoasa din nou, amestecam sa nu se prinda pe fund si nu luam spuma, aceasta o sa dispara in timpul fierberii.

033

Dupa alte 15-20 minute dulceata este gata.

039

Facem proba pe farfurie.

044

Adaugam aspirina zdrobita intr-o ceasca pe care o amestecam cu doua linguri de dulceata, apoi o punem inapoi in cratita si amestecam bine. Dulceata o punem fierbinte in borcanele sterilizate, punem capacele, apoi o lasam sa se raceasca invelita in prosop. Am lasat si pentru pofticiosi o mica portie intr-un bol. 🙂

048

052

Acum ne ocupam de sirop. Asa cum am spus mai sus punem samburii ramasi intr-o oala la fiert cu 1.100 l apa timp de 20 minute, apoi o trecem din nou prin sita, repetand acelasi procedeu ca si la dulceata si pentru a fi siguri ca nu s-a strecurat nici un sambure mai strecuram siropul inca o data. Adaugam zaharul si un plic de sare de lamaie, sau zeama de lamaie si fierbem pana se leaga siropul. Din cele doua kilograme de zmeura am obtinut 3 borcane de dulceata ( 320 g) plus portia pofticiosilor si 1.5 litri sirop.079

074

Sa o savurati cu placere! 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s